torsdag 30 december 2010

Köpstopp

Har infört generellt köpstopp för mig själv med tanke på min nyfattiga framtid som småbarnsförälder. Hade tänkt att inte göra av med några pengar alls, så att de lägger sig i trevlig hög, redo att plockas fram när det är viktigt. Har till och med bundit bolåneräntan, jag som tycker att folk som gör det borde förpassas till de debilas ö. Till och med detta alltså. Har räknat och räknat och kommit fram till det borde löna sig med råge. RÅGE. Skönt att veta hur mycket det blir när vi har lite pengar att leva för. Och hoppas innerligt att jag har räknat rätt. Tre år! Det är länge. De tre första månaderna kommer vi gå back ca 2700 per månad jämfört med den rörliga vi hade fått. Då är inte två repohöjningar inprisade, så därefter blir skillnaden mindre. Och sen kommer vårens höjningar som inte heller är helt inprisade på räntemarknaden, så vad det landar på för konsumenterna är lite svårt att veta. Räknar med att gå plus minus noll 1 augusti och därefter med vinst de kommande två åren och fyra månaderna.

Oh well. Nog om detta. Intressant endast för mig och möjligtvis de som inte håller med mig om räntebanan och vill sätta mig på plats.

Köpstoppet i alla fall. Har redan haft det en vecka och det har gått utmärkt. Inte så svårt förvisso när man inte kan röra sig. Har inget slutdatum, vi får se vilka behov som uppkommer. Men säg 1 december 2011 när jag har en anständig inkomst igen.
Detta är i alla fall tillåtet att köpa (förutom mat, medicin, hygien, blöjor etc):

- var fjärde bok får köpas, de övriga tre måste läsas från hemmabiblioteket
- ev saker till Sigge som vi inte har räknat med nu (borde inte var något, men man vet ju aldrig)
- 2 amningsbh:ar när rätt storlek har visat sig
- saker till landet som redan är inplanerade i budgeten
- filt från Himla om den är nedsatt med minst 50%
- nagellack från mavala när det gamla tar slut (ca var sjätte vecka)
- 1 balsam (blir nog i februari)
- luggklippningar hos min frissa var fjärde vecka (100 kr)

Men inget annat. Om jag plötsligt blir ursmal och behöver nya kläder som passar det får jag överväga detta då. Eller andra akuta situationer.

Men givetvis har jag också sparmål för att motivera mig. De är:
- 5000 till renoveringen på landet
- 5000 till träningstimmar (har resten sparat redan)
- 4000 att leva för i april när jag enligt uträkning glitchar i inkomster
- 5000 till vår bröllopsdag i sommar då vi ska bo på hotell, ha barnvakt, dricka champagne från morgon till kväll, kanske äta i Matbaren också. Något väldigt väldigt trevligt i alla fall.

Det får räcka så länge. Jag känner mig oerhört peppad på att leva snålt.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Gott Nytt År! Och oj vad du låter planerad! Det där med räntan . . .ja, för en gammal räv som jag som var med på den tiden när vi hade en ränta på 11 procent och tyckte det var en hit! Vilket det faktiskt var och bunden var den givetvis. Helt rätt tycker jag du gör.
Det är bra med planer. Sen kan man givetvis förändra dom. Och jag känner verkligen med dig med alla dina bekymmer med graviditeten.

Kram från tanten.

11:26  
Anonymous Caroline said...

Kanske att du gör en månatlig uppdatering om hur det går, och vad du köpt utöver det som ingick i planen?

15:02  
Anonymous Bitter said...

Men jo, jag gillar ju att planera. Det är min hobby, typ. Men jag är rätt flexibel också, känner oftast att det till och med är lättare att vara det om jag har något att utgå och ändra mig från. Tack för omtanken!

Caroline - det låter som en bra plan, så länge jag håller mig till den någorlunda. Om jag känner mig själv rätt kommer det inte vara ett dugg roligt att göra den uppdateringen om jag fuskar för mycket. Men jo, jag ska försöka, det blir en bra sporre.

21:53  

Skicka en kommentar

<< Home

BlogRankers.com